Θέματα των Νοσοκομείων Ημαθίας φέρνει ο Άγγελος Τόλκας στηΒουλή με την κατάθεση ερώτησης στον Υπουργό Υγείας

Θέματα των Νοσοκομείων Ημαθίας φέρνει ο Άγγελος Τόλκας στη Βουλή με την κατάθεση ερώτησης στον Υπουργό Υγείας

Δυσλειτουργίες και μετακινήσεις που ακυρώνουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στα Νοσοκομεία Νάουσας και Βέροιας καταγγέλλει ο Άγγελος Τόλκας και φέρνει το θέμα στη Βουλή με ερώτησή του στον Υπουργό Υγείας.
Συγκεκριμένα ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να πάρει θέση για τα εξής γεγονότα:
την μετακίνηση όλων των αναισθησιολόγων από το Νοσοκομείο Νάουσας σε αυτό της Βέροιας
την μετακίνηση εργαζομένων από το ακτινολογικό και μικροβιολογικό τμήμα του πρώην ΙΚΑ Νάουσας στο Νοσοκομείο με αποτέλεσμα να μην λειτουργεί το πρώην ΙΚΑ.
Την μετακίνηση εργαζομένων από το ακτινολογικό του πρώην ΙΚΑ Βέροιας στο αντίστοιχο Νοσοκομείο.
Τα πολλαπλά προβλήματα που δημιουργεί η αναστολή εργασίας των νοσοκομειακών σε όλη την Ημαθία.
Με την κατάθεση της ερώτησης ο Βουλευτής Ημαθίας καλεί τον Υπουργός Υγεία να δώσει απαντήσεις εάν:
– τηρήθηκαν όλες οι απαιτούμενες νόμιμες διαδικασίες και προϋποθέσεις για τις μετακινήσεις
– πώς είναι δυνατή η λειτουργία κλινικής COVID στο Νοσοκομείο Νάουσας χωρίς την παρουσία κανενός αναισθησιολόγου;
– υιοθετεί την δημόσια τοποθέτηση του Πρωθυπουργού περί συγχώνευσης Νοσοκομείων με βάση τη χιλιομετρική απόσταση
– τί μέτρα έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας από την έναρξή της.
«Ακυρώνουν την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στα πρώην καταστήματα ΙΚΑ όπου προσφεύγει όλη η Ημαθία, δημιουργούν αναστάτωση στα Νοσοκομεία και ματαιώνουν προγραμματισμένα χειρουργεία, διαταράσσουν το εργασιακό περιβάλλον μέσα σε συνθήκες νέας έξαρσης της πανδημίας. Αυτή είναι η ΝΔ των κυρίων Μητσοτάκη και Πλεύρη» δήλωσε ο Άγγελος Τόλκας.

Ακολουθεί ΕΔΩ το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

 

Αθήνα, 9/9/2021

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κο Υπουργό Υγείας

Θέμα: Κίνδυνοι και ανησυχία λειτουργίας των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας του Νομού Ημαθίας.

Κύριε Υπουργέ,

Μια σειρά γεγονότων δημιουργεί έντονη ανησυχία για την οργάνωση και λειτουργία των μονάδων υγείας στην Ημαθία και συγκεκριμένα των Νοσοκομείων Βέροιας, Νάουσας και του Κέντρου Υγείας Νάουσας.
Την πρώτη ημέρα με την έναρξη του μέτρου αναστολής εργασίας 60 εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Βέροιας και 42 του Νοσοκομείου Νάουσας τέθηκαν σε αναστολή.
Στις 8/9/2021 υγειονομικοί υπάλληλοι του ακτινολογικού και μικροβιολογικού τμήματος του ΚΥ Νάουσας ενημερώθηκαν με απόφαση του Διοικητή της 3ης ΥΠΕ ότι θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους πλέον στο Νοσοκομείο Νάουσας επειδή δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα αντίστοιχα τμήματα του Νοσοκομείου Νάουσας λόγω αναστολών εργασίας νοσοκομειακών υπαλλήλων. Αποτέλεσμα είναι η ακύρωση στην πράξη λειτουργίας του ακτινολογικού τμήματος του ΚΥ Νάουσας που εξυπηρετούσε καθημερινά πάρα πολλά περιστατικά.
Το ίδιο όμως συμβαίνει με την μεταφορά προσωπικού και από το ακτινολογικό του ΚΥ Βέροιας προς το Νοσοκομείο Βέροιας με αποτέλεσμα να διακόπτεται ένας καθοριστικός τομέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ο ακτινολογικός, σε Βέροια και Νάουσα.
Στις 8/9/2021 δημοσιεύματα σε τοπικά ενημερωτικά sites ανέφεραν ότι υπάρχουν σχεδιασμοί για την λειτουργία κλινικής COVID στο Νοσοκομείο Νάουσας όταν όμως την ίδια στιγμή συμβαίνουν δύο ακόμη γεγονότα: Α) Η μετακίνηση όλων των αναισθησιολόγων από το Νοσοκομείο Νάουσας στη Βέροια με απόφαση του Διοικητή Βέροιας και Β) η κατά συνέπεια ακύρωση προγραμματισμένων χειρουργείων στο Νοσοκομείο Νάουσας.
Και όλα τα παραπάνω την στιγμή που υπήρχαν διαβεβαιώσεις ότι δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα στα νοσοκομεία.
Ταυτόχρονα, η εξάπλωση του ιού στην Ημαθία συνεχώς μεγαλώνει και ο Νομός τοποθετείται στις αρνητικές πρωτιές αριθμών κρουσμάτων ανά νομό.
Επειδή ασκείτε την άμεση εποπτεία επί των αναφερομένων δομών υγείας.
Επειδή παραμένουν πλήρως αναπάντητες και δικαιολογημένες οι ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας τις οποίες ακολουθεί παράλληλα πλήθος δημοσιευμάτων.
Επειδή ανακύπτει μείζον θέμα με την δυνατότητα λειτουργίας των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας μετά το απαράδεκτο μέτρο της αναστολής εργασίας των εργαζομένων.
Επειδή καταγγέλλεται ότι προδιαγράφεται η δημιουργία τετελεσμένων καταστάσεων για την μετατροπή του Νοσοκομείου Νάουσας σε κέντρο Υγείας παρά τις επιδόσεις του σε χειρουργεία αλλά και οικονομικά στοιχεία ακόμη και σε περίοδο Κορωνοϊού,

Ερωτάσθε :

1. Θα ζητήσετε εξηγήσεις για το αν τηρήθηκαν όλες οι απαιτούμενες νόμιμες διαδικασίες και προϋποθέσεις προκειμένου να μετακινηθούν το προσωπικό του ακτινολογικού και μικροβιολογικού τμήματος του Κέντρου Υγείας Νάουσας προς το Νοσοκομείο Νάουσας, οι Αναισθησιολόγοι Νάουσας προς το Νοσοκομείο Βέροιας;
2. Πώς είναι δυνατή η λειτουργία κλινικής COVID στο Νοσοκομείο Νάουσας χωρίς την παρουσία κανενός αναισθησιολόγου; Είναι μια τέτοια λειτουργία ασφαλής για τα περιστατικά COVID που θα νοσηλευθούν; Η το νοσοκομείο Νάουσας τίθεται σε επισφαλή λειτουργία;
3. Γνωρίζετε και αποδέχεστε το γεγονός της αποδυνάμωσης τόσο του Νοσοκομείου όσο και του Κέντρου Υγείας Νάουσας λόγω των παραπάνω αποφάσεων;
4. Υιοθετείτε την δημόσια τοποθέτηση του Πρωθυπουργού περί συγχώνευσης Νοσοκομείων με βάση τη χιλιομετρική απόσταση του ενός από το άλλο;
5. Θεωρείτε ότι αποδίδει η απαράδεκτη «αποτρεπτική και τιμωρητική» πολιτική που ασκείτε με τις αναστολές εργασίας όταν τελικά αποδεικνύεται ότι οδηγούν σε διατάραξη της λειτουργίας του συστήματος υγείας ενός ολόκληρου Νομού;
6. Πόσοι μόνιμοι ιατροί έχουν προσληφθεί στο νοσοκομείο Βέροιας, Νάουσας και Κέντρο Υγείας Νάουσας και Αλεξάνδρειας από την έναρξη της πανδημίας;
7. Πόσες κλίνες COVID και πόσες ΜΕΘ λειτουργούν στα Νοσοκομεία Νάουσας και Βέροιας;
8. Έχετε σκοπό να σταματήσετε τη λειτουργία όλων των άλλων κλινικών και άρα συνολικά του Νοσοκομείου Νάουσας;


Ο ερωτών βουλευτής


Άγγελος Τόλκας