Προτάσεις του Βουλευτή Ημαθίας Άγγελου Τόλκα για την Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα στην Ημαθία

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on pinterest
Share on twitter
Share on google

Η Μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στην Ημαθία, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι έμποροι τα τελευταία χρόνια βλέπουν συνέχεια τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται και τα κέρδη τους να εξανεμίζονται. Η διαχείριση του Κορωνοϊού, η κρίση ακρίβειας, η κρίση στην ενέργεια και τα καύσιμα, η πτώση της αγοραστικής δύναμης σε συνδυασμό με την μεγάλη οικονομική ύφεση στην Ημαθία και η αύξηση όλων των υποχρεώσεων οδηγούν την επιχειρηματικότητα σε βαθιά και συνεχόμενη ύφεση.
Από το 2020, η συνολική αξία των παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση
της πανδημίας του Κορωνοϊού ήταν 43 δισ. ευρώ από τα οποία τα 30 δισ. ήταν δάνεια. Πακτωλός χρημάτων ο οποίος είτε συγκεντρώθηκε σε λίγα μόνο «πορτοφόλια» είτε χρησιμοποιήθηκε για να καλύψει τρύπες και χρέη. Σήμερα η χώρα έχει μείνει χωρίς σχέδιο για το πώς θα «ξαναζωντανέψει» η αγορά και πώς θα πάρουν μπροστά οι επιχειρήσεις. Η Ημαθία, επιπλέον, δεν έχει κανέναν προγραμματισμό για την αλλαγή του μοντέλου παρακμής το οποίο βιώνει σήμερα και στο οποίο δεν μπορούμε να στεκόμαστε απλοί παρατηρητές.

01

Καταρχήν χρειαζόμαστε ένα προοδευτικό πολιτικό σχέδιο για ένα δημιουργικό και αναπτυξιακό άλμα που είναι απαραίτητο για τον τόπο μας.
Με ριζικές αλλαγές, που θα ενισχύουν τη θέση των πολλών με όρους δημοκρατίας, δικαιοσύνης και αποτελεσματικότητας.

02

Η Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα να γίνει κοινωνικό στήριγμα και βασικός πυλώνας για το παραπάνω σχέδιο.

03

Απαιτούνται μέτρα και κίνητρα που θα βοηθούν τη μετάβαση από μια επιχειρηματικότητα ανάγκης, με στόχο απλώς την επιβίωση, σε μια επιχειρηματικότητα ευκαιρίας με στόχο την ανάπτυξη.

Οι Μικρομεσαίοι δεν είναι οι βολεμένοι επιχειρηματίες, με τα μεγάλα κέρδη. Είναι, πλέον, όλοι αυτοί στους οποίους το σύστημα στερεί παραγωγικές διεξόδους. Τα τελευταία χρόνια κυριαρχεί η άποψη ότι οι μικρές επιχειρήσεις πρέπει είτε να μεγαλώσουν είτε να κλείσουν. Η άποψη αυτή έχει καταστροφικές συνέπειες συνολικά για την οικονομία και την κοινωνία.

Για τη χαμηλή παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα στη χώρα δεν ευθύνεται το πλήθος των μικρών επιχειρήσεων. Ευθύνεται ο ιστορικά χαμηλός βαθμός ανάπτυξης της βιομηχανίας, η μη αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας στον χώρο της μεταποίησης και της πρωτογενούς παραγωγής, το χαμηλό ποσοστό των παραγωγικών επενδύσεων, το χαμηλό επίπεδο έρευνας και καινοτομίας, η καθυστέρηση σε αυτό που λέγεται οικονομία της γνώσης.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν είναι οι θύτες αλλά είναι τα θύματα αυτών και άλλων υστερήσεων καθώς και των δυσλειτουργιών του ελληνικού κράτους.

04

Διοχέτευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και του τραπεζικού συστήματος στην ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση της παραγωγικής βάσης της χώρας. Και εκεί κεντρικό ρόλο πρέπει να έχουν οι ΜμΕ. Μέσα από δομές στήριξης και ανάπτυξης των ΜμΕ, τη διασύνδεση παραγωγικών κλάδων και τομέων με στόχο τη δημιουργία παραγωγικών συμπλεγμάτων, τη διασύνδεση του τουρισμού με τη μεταποίηση και την πρωτογενή παραγωγή, τη διασύνδεση με φορείς έρευνας και καινοτομίας.

05

Ενίσχυση του κοινωνικού κράτους με ειδική μέριμνα στα ιδιαίτερα προβλήματα, τα ρίσκα, τους κινδύνους των ΜμΕ. Ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας, σύγχρονο και ισχυρό εκπαιδευτικό σύστημα, ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, αυτοί οι παράγοντες ασφάλειας διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα.

06

Προσανατολισμός σε τομείς και τις δραστηριότητες με βάση το χαρακτήρα και τις δυναμικές κάθε περιφέρειας.
Η αναβάθμιση της Αναπτυξιακής Τράπεζας, η αξιοποίηση του θεσμού των μικροπιστώσεων, η δημιουργία μιας τράπεζας στο μέλλον για την αγροτική οικονομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να στηρίξουν τις επιχειρήσεις και περιφερειακά αναπτυξιακά σχέδια.

07

Άμεσα εκπόνηση ειδικού αναπτυξιακού σχεδίου που θα βάλει τις βάσεις για το τέλος στην παρακμή της Ημαθίας.
Με τη συμμετοχή όλων των θεσμικών, πολιτικών και επιχειρηματικών φορέων αλλά και όσων συμπολιτών μας θέλουν να έχουν λόγο πρέπει να ετοιμάσουμε άμεσα ένα τέτοιο σχέδιο. Την σχετική πρόταση είχα καταθέσει στην Αντιπεριφέρεια Ημαθίας από τον Ιούλιο του 2021.

Στα πλαίσια μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης, με βασικό μοχλό τις ΜμΕ και τη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος, σε κεντρικό επίπεδο ως ΣΥΡΙΖΑ, προτείνουμε :

 • Ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός.
 • Νέος πτωχευτικός κώδικας – ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους με προστασία της πρώτης κατοικίας, της αγροτικής γης και της
 • επαγγελματικής στέγης
 • Άμεση ρύθμιση των χρεών που δημιουργήθηκαν την περίοδο την πανδημίας, με διαγραφή μέρους της ονομαστικής τους αξίας και τουλάχιστον 120 δόσεις για το υπόλοιπο.
 • Έλεγχος στην αγορά που πλήττεται από παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων και νοθεύεται ο ανταγωνισμός εις βάρος των παραγωγικών επιχειρήσεων
 • Θέσπιση αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ για όλους
 • Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος
 • Πρόσβαση σε χρηματοδοτικά προϊόντα και ενίσχυση ρευστότητας για πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ανακατεύθυνση μέρους των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης προς την Αναπτυξιακή Τράπεζα.
 • Μικροπιστώσεις για αυτοαπασχολούμενους, αγρότες και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
 • Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα στον χαμηλότερο
  συντελεστή της Ε.Ε
 • Ολική επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του αγροτικού πετρελαίου.
 • Μείωση του ΦΠΑ στον κατώτατο συντελεστή 6% στα τρόφιμα.
 • Ανασχεδιασμός των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
 • Ανασχεδιασμός της ενεργειακής στρατηγικής.

Στον τόπο μας, στην Ημαθία, δεν έχουμε πολλές ακόμη ευκαιρίες.
Δεν πάει καλά ο Νομός. Και δεν πάει καλά γιατί τα τελευταία χρόνια δεν τολμήσαμε να αλλάξουμε τίποτα από όσα μέχρι σήμερα μας οδήγησαν εδώ.

Θα τα καταφέρουμε όμως εάν στοχεύσουμε σε ένα άλλο μοντέλο παραγωγής και ανάπτυξης. Πιο ισχυρό πλαίσιο διεκδίκησης από την κεντρική και περιφερειακή εξουσία. Υψηλούς στόχους για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα αναπτυξιακό ΣΟΚ καθώς ο,τιδήποτε άλλο θα είναι ημίμετρα.

Και τέλος με σύμπλευση και συνεργασία όλων των δυνάμεών μας και όχι διακρίσεις και αποκλεισμούς, όπως δυστυχώς παρατηρούμε τελευταία να συμβαίνει.
Όλα τα παραπάνω χρειάζονται τη συμμετοχή πρώτα απ’ όλα των πολιτών, επιχειρηματιών, φορέων ώστε να γίνουν κτήμα όλων.

Ο αγώνας που έχουμε μπροστά είναι αυτός:

ΔΙΚΑΙΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΙΣΧΥΡΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Να μπορέσει η Μικρομεσαία επιχειρηματικότητα να ορίσει με αισιοδοξία το μέλλον της.

Σας καλώ να πάρουμε επάνω μας αυτόν τον δύσκολο και αναγκαστικά ολομέτωπο αγώνα. Με τις προτάσεις σας και τις διαφωνίες σας. Αλλά πάντα με στόχο μια Ημαθία καλύτερη.
Να φτιάξουμε μία Ημαθία που θα έχει θέση αξίας και προόδου.

Scroll to Top