Δύο χρόνια κυβέρνησης ΝΔ-Ασφυξία & Αδιέξοδο για την Ημαθία

Δύο χρόνια κυβέρνησης ΝΔ-Ασφυξία & Αδιέξοδο για την Ημαθία

Σήμερα κλείνουν δύο χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ, δύο χρόνια απραξίας, δύο χρόνια χαμένα για τους πολίτες. Η Ημαθία – όπως όλη η χώρα – παρακολουθεί την κυβέρνηση να φροντίζει τους λίγους, τους μεγάλους.
Δύο χρόνια που ενώ θα έπρεπε να έχει ήδη δημιουργηθεί ένα δίχτυ υγειονομικής, κοινωνικής και οικονομικής ασφάλειας, η αλλοπρόσαλλη πολιτική της κυβέρνησης δημιουργεί την απόλυτη υγειονομική και οικονομική ανασφάλεια.
Ο Νομός μας βρέθηκε σε υψηλές θέσεις κρουσμάτων και απωλειών από τον Κορωνοϊό. Δυστυχώς, δεν υπήρξε ο ελάχιστος απαιτούμενος σχεδιασμός, η παραμικρή ειδική μέριμνα και όλα αφέθηκαν στα χέρια των υγειονομικών. Η Ημαθία σήμερα βρίσκεται στο χαμηλό επίπεδο του 30% εμβολιασμένων με δύο δόσεις και η οικονομική ζωή απειλείται και πάλι από το επόμενο κύμα του κορωνοϊού. Η Κυβέρνηση της Δεξιάς άφησε το ΕΣΥ στην τύχη του και σήμερα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός διατυμπανίζει τη συρρίκνωση νοσοκομείων σαν να μην υπάρχει πανδημία. Ας φανταστούμε τί θα συνέβαινε και τι μπορεί να συμβεί στην Ημαθία εάν τα δύο Νοσοκομεία δεν λειτουργούσαν συμπληρωματικά.
Οι μικρομεσαίοι της Ημαθίας αφέθηκαν κι αυτοί στην τύχη τους. Αποκλεισμένοι από τα χρηματοδοτικά εργαλεία, από προγράμματα στήριξης, από τα εργαλεία των τραπεζών που οι πολίτες έχουμε ανακεφαλαιοποιήσει πολλές φορές, αποκλεισμένοι από τις επιστρεπτέες προκαταβολές έβλεπαν τις σκανδαλώδεις διακρίσεις ακόμη και στα προγράμματα ενίσχυσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Νέοι δικηγόροι και νέοι επιστήμονες έλαβαν στην καλύτερη περίπτωση κάποια χρήματα που δεν αρκούν ούτε για 3 μήνες ενοικίων των γραφείων τους, ενώ παράλληλα διασύρθηκαν μέσα από δήθεν προγράμματα κατάρτισης «σκόιλ ελληκικού».
Δυστυχώς, όπως φαίνεται από το πολυδιαφημιζόμενο Ταμείο Ανάκαμψης ούτε η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα θα δει στήριξη ούτε η αγροτική παραγωγή της Ημαθίας θα δει να στηρίζονται τα δικά της συμφέροντα. Οι αγρότες μας που περιμένουν δίκαιες αποζημιώσεις, που είδαν τις παραγωγές τους να χάνονται, που δεν ξέρουν τί ξημερώνει.
Οι εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο, στα delivery, στις καφετέριες, στον ιδιωτικό τομέα βλέπουν η εργασία τους να γίνεται και με νόμο του κράτους – το νόμο Χατζηδάκη – φθηνή ή απλήρωτη εργασία, δήθεν «ευέλικτη», δίχως καμία προστασία σε αυθαιρεσίες της εργοδοσίας. Ενώ την ίδια στιγμή σε πολλές χώρες της Ευρώπης κατοχυρώνεται η κατώτατη αμοιβή και προστατεύεται η εργασία ως παράγοντας ανάπτυξης στην Ελλάδα η κυβέρνηση θεωρεί ανάπτυξη μόνο ό,τι βολεύει τους Βιομηχάνους.
Κι ενώ μιλάει η κυβέρνηση για νοικοκύρεμα και περιορισμό σπατάλης, αυξάνει τα στελέχη του Δημοσίου. Στην Ημαθία μόνο δημιούργησε δύο υψηλά αμειβόμενες θέσεις στις δομές φιλοξενίας προσφύγων σε Βέροια και Αλεξάνδρεια που δεν υπήρχαν πιο πριν. Έκανε κομματικές εκκαθαρίσεις σε θέσεις στο Δημόσιο βάζοντας «γαλάζια παιδιά».
Την ίδια ώρα κόβει την πρόσβαση στην εκπαίδευση σε παιδιά των οικογενειών που δεν έχουν τα οικονομικά μέσα, με την ιδεοληψία της κατώτατης βάσης εισαγωγής. Αλλά στέλνει όσους μπορούν στα κολλέγια με μόνο κριτήριο εάν μπορούν να πληρώσουν. Εκπαίδευση για λίγους, αμφίβολη αριστεία για τους εκλεκτούς.
Τέλος ακόμη και την πράσινη ενέργεια την διαμοιράζουν στα λίγα ισχυρά συμφέροντα χωρίς να υπολογίζουν τις αποφάσεις των τοπικών κοινωνιών για βιώσιμη ανάπτυξη και προστασία των περιοχών μας, χωρίς να υπολογίζουν τον δημόσιο ρόλο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και την ανάγκη υποστήριξης όλης της κοινωνίας. Είναι χαρακτηριστική η απουσία των παραγόντων της κυβερνητικής παράταξης στο μεγάλο θέμα των αιολικών στο Βέρμιο.
Οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές επέλεξαν την σιωπή σε όλα τα παραπάνω.
Η Ημαθία βρίσκεται ένα σκαλοπάτι πριν την τελική της οικονομική και κοινωνική κατάρρευση, βιώνει την εξαθλίωση και την μιζέρια, με μέλλον ζοφερό για την οικονομία της. Απέναντι σε αυτήν την πραγματικότητα μία μικρή ομάδα μόνο κομματικών παραγόντων απολαμβάνει τα ωφελήματα της εξουσίας.
Στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεν θα επιτρέψουμε την καταστροφή του τόπου μας. Καλούμε όλους τους προοδευτικούς πολίτες, όλους όσους πάντα έμπαιναν μπροστά στα δύσκολα, όσους αγωνίζονται για τα συμφέροντα των πολλών να ξαναβρεθούμε για να αγωνιστούμε για τη ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ στη ζωή μας, σε όλους τους τομείς.
Να συσπειρωθούμε γύρω από ένα πρόγραμμα για την Ημαθία με νέες ιδέες, με εξωστρέφεια, για ενίσχυση των εισοδημάτων και αλληλεγγύη στην κοινωνία για ίσες δυνατότητες σε όλους γιατί η Νέα Δημοκρατία, η Δεξιά, δεν μπορεί να εκφράσει τα συμφέροντα της Ημαθίας.

Άγγελος Τόλκας
Βουλευτής Συριζα – Προοδευτική Συμμαχία