Σοβαρότατες ευθύνες για την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 στην Ημαθία

Σοβαρότατες ευθύνες για την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 στην Ημαθία

Άγγελος Τόλκας : «Η κυβερνητική αφωνία για τις εξελίξεις του Κορωνοϊού στην Ημαθία και για το νέο Lock Down είναι εκκωφαντική».

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με ερώτησή του προς τους Υπουργούς Υγείας, Προστασίας του Πολίτη και Πολιτικής προστασίας φέρνει το lock down στη Βουλή και ζητάει εξηγήσεις.
-Γιατί η Ημαθία έφτασε πάλι σε αυτό το σημείο,
-τί έκαναν και τί κάνουν για την προστασία των Ημαθιωτών,
-γιατί δεν ακολούθησαν τα επιβληθέντα μέτρα αλλά και γιατί επιμένουν σε λάθη τους.
Παράλληλα ρωτάει γιατί δεν εφαρμόστηκαν συγκεκριμένα μέτρα που προτείνει όπως η ιχνηλάτηση του ιού, η εφαρμογή μέτρων και ελέγχων, περισσότερα δωρεάν rapid test από τον ΕΟΔΥ, ειδικό σχέδιο δράσης και πρόληψης για την Ημαθία, ενδυνάμωση και στήριξη των δομών υγείας της Ημαθίας, ανάκληση της αναστολής εργασίας νοσοκομειακών που αδυνατίζει τα νοσοκομεία και τοποθέτηση σε κατάλληλες θέσεις, μέτρα για την επανεκκίνηση του εμβολιασμού που στην Ημαθία δεν πάει καλά.
Ο Άγγελος Τόλκας, με την κατάθεση της ερώτησης, τόνισε : «η τοπική κοινωνία είναι ανήσυχη και γεμάτη ανασφάλεια. Δεν μπορεί να μένει μακριά από τις εξελίξεις, από την προστασία, από την φροντίδα της πολιτείας. Δεν έχουμε δει κανέναν κυβερνητικό αξιωματούχο μέσα σε αυτό το νέο lockdown και κανείς δεν επισκέφτηκε την Ημαθία από κοντά. Την ίδια αδιαφορία βλέπουμε και από τους κυβερνητικούς βουλευτές που δημιουργεί ερωτηματικά. Θέλουμε στον τόπο μας να στηρίζονται όλοι οι πολίτες και η πολιτεία να είναι ΕΔΩ, παρούσα και αποτελεσματική.
Καλούμε μαζί μας όλους τους συμπολίτες που βιώνουν αυτήν την αδιαφορία να αλλάξουμε πορεία, να τερματίσουμε την παρακμή».

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης

Βέροια, 23/9/2021

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κκ Υπουργούς
1. Υγείας
2. Προστασίας του Πολίτη
3. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Θέμα: Σοβαρότατες ευθύνες για την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 στην Ημαθία

Στις 17.9.21 επιβλήθηκε στην Ημαθία, μαζί με άλλους Νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, mini lock down. Η κατάσταση με την διασπορά του Κορωνοϊού συνεχώς επιδεινώνεται.
Η Ημαθία βρίσκεται εδώ και μία εβδομάδα στις πρώτες θέσεις των νομών σε κρούσματα και σε θετικότητα, όπως αποδεικνύεται από τις ημερήσιες εκθέσεις του ΕΟΔΥ, με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία και τη ζωή των πολιτών.
Πληθώρα δημοσιευμάτων και ο ίδιος ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Λόγια Σταράτα» του «Ράδιο Αιχμή-102,8» επίσης αναφέρουν την αύξηση κρουσμάτων σε σχολικές τάξεις και την ανησυχία των επιστημόνων για την πορεία του ιού στην βόρεια Ελλάδα.
Και όλα αυτά τη στιγμή που πέρυσι σημειώνονταν η ίδια σχεδόν εικόνα και πορεία κρουσμάτων στο Νομό Ημαθίας που οδήγησε στα οδυνηρά αποτελέσματα και απώλειες του περσινού χειμώνα όπου και πάλι η Ημαθία πρωταγωνιστούσε στους αρνητικούς δείκτες.
Η κυβέρνηση αγνοεί και πάλι την πραγματικότητα, τις εισηγήσεις των ειδικών και την περυσινή εμπειρία.
Επειδή, η προστασία της υγείας των πολιτών είναι υποχρέωση της πολιτείας, όταν μάλιστα εδώ και καιρό προειδοποιούμε ότι προκαλεί ανησυχία η εξέλιξη του Ιού.
Επειδή η πολιτεία οφείλει να παρέχει στους πολίτες έγκυρη και πλήρη πληροφόρηση για τα επιδημιολογικά στοιχεία της κάθε περιοχής και τα στοιχεία στα οποία βασίζονται οι αποφάσεις για την διαχείριση της πανδημίας.
Επειδή έχετε υποχρέωση προς του κατοίκους της Ημαθίας να μας πληροφορήσετε για τις αποφάσεις και την ολιγωρία σας καθώς δεν προκαλέσατε ούτε μία απλή συνάντηση των αρμόδιων φορέων ούτε τοποθετήθηκε ειδικά για την Ημαθία κανένας κυβερνητικός παράγοντας.
Επειδή στην Ημαθία καταγράφονται καθημερινά πολλές δεκάδες κρούσματα COVID -19 ενώ τα Νοσοκομεία παραμένουν σε τρομερή πίεση.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Ποια μέτρα λάβατε εγκαίρως ενώ βλέπατε την εξέλιξη των πραγμάτων και ειδικότερα ποια μέτρα ιχνηλάτησης του ιού ώστε να απομονώσετε τους χώρους υπερμετάδοσης και ποιους ελεγκτικούς μηχανισμούς ενεργοποιήσατε;
2. Υπάρχει σχέδιο για την ενίσχυση των δωρεάν διαγνωστικών ελέγχων ( rapid test) από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ ;
3. Γιατί πια δεν ακούμε πουθενά για την εξέλιξη του ιικού φορτίου στα λύματα;
4. Με ποια δεδομένα δεν κάνατε πρόβλεψη και καμία ειδική συνεργασία στην Ημαθία με όλους τους αρμόδιους φορείς ώστε να καταρτισθεί ειδικό σχέδιο δράσης, πρόληψης και ελέγχου ενώ βλέπατε τα πράγματα να εξελίσσονται όπως πέρυσι; Είναι παντελής η απουσία της Κυβέρνησης από κάθε δράση ενημέρωσης και κινητοποίησης στην Ημαθία.
5. Γιατί δεν ενδυναμώσατε τα νοσοκομεία, δεν έγιναν προσλήψεις και δεν λειτουργήσατε νέες ΜΕΘ ;
6. Γιατί δεν ανακαλείτε την αναστολή εργασίας των υγειονομικών, ενώ βλέπετε την βόμβα που πλησιάζει, τοποθετώντας τους σε άλλες θέσεις εντός των νοσοκομείων ώστε να λειτουργήσουν κανονικά όλα τα τμήματα και να στηριχθούν οι εργαζόμενοι που δεν τέθηκαν σε αναστολή;
7. Πώς θα επανεκκινήσετε το εμβολιαστικό πρόγραμμα που οδηγείτε σε αποτυχία καθώς το 50% στην Ημαθία σχεδόν δεν έχει εμβολιασθεί εξαιτίας των παλινωδιών, των αντιφατικών μέτρων, την επιλογή σας να επιβάλλεται βίαια και όχι με ενημέρωση και κατάλληλο τρόπο τον εμβολιασμό.

Ο ερωτών βουλευτής

Άγγελος Τόλκας