Άγγελος Τόλκας : «Να αποτελέσει η Ημαθία πρότυπο ανατροπής της παρακμής»

Άγγελος Τόλκας : «Να αποτελέσει η Ημαθία πρότυπο ανατροπής της παρακμής»

Στα 43 του μόλις χρόνια, έχει διατελέσει δύο φορές υφυπουργός, μία με το Γιώργο Παπανδρέου και μία με τον Αλέξη Τσίπρα, τρεις φορές βουλευτής και μία φορά νομαρχιακός σύμβουλος. Χαμηλών τόνων, δεν οργίζεται εύκολα, παρά τα «σχολιανά» που ακούει, από «φίλους» και «εχθρούς». Ο λόγος για το βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας, Άγγελο Τόλκα, τον οποίο και ευχαριστούμε για τη συνέντευξη που παραχώρησε στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ». Με μια προσωπική μου διαπίστωση, που σίγουρα τον τιμά. Την εποχή που ήταν υφυπουργός Τύπου, δίπλα στον Παπανδρέου, ενώ θα μπορούσε να έχει δώσει πάμπολλα χρήματα για τις γνωστές «δημόσιες σχέσεις» μέσω καναλιών και εφημερίδων, ο ίδιος δεν έδωσε ούτε στον…Άγγελό του νερό!
 
Τελικά ποια γεύση έχει μείνει από τη δίχρονη περιπέτειά σου και τελικά την εκλογή σου στη βουλευτική έδρα του ΣΥΡΙΖΑ στην Ημαθία, μετά την απόφαση του ανώτατου ειδικού δικαστηρίου;
Όπως έχω ξαναπεί, μερικές φορές αυτό για το οποίο παλεύουμε καθυστερεί, όμως με επιμονή, υπομονή και σκληρή δουλειά, είμαστε ικανοί να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος.
Η ελληνική δικαιοσύνη, στον ανώτατο βαθμό, έκρινε όλα τα πραγματικά γεγονότα, επανακαταμέτρησε τις ψήφους κι εξέδωσε την απόφασή της, δίνοντας απαντήσεις σε όλα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας.
Το καθήκον μου και η ευθύνη που απορρέει από την εντολή της πλειοψηφίας των Ημαθιωτών, όπως επικυρώθηκε και από την ελληνική δικαιοσύνη, δεν μας επιτρέπει να σπαταλούμε περισσότερο χρόνο. Οφείλουμε να προχωρήσουμε δυναμικά για τις συλλογικές διεκδικήσεις. Να εργαστούμε σκληρά για την Ημαθία, αξιοποιώντας όλες τις πλουτοπαραγωγικές πηγές του τόπου με δικαιοσύνη και αειφορία σε όλους τους τομείς και για όλη την κοινωνία.
 
Συγκέντρωσες τα «πυρά», είτε…φίλια, είτε εχθρικά, τόσο στις εκλογές του Ιουλίου 2019 όσο και για το δικαίωμά σου να ασκήσεις ένσταση στο αποτέλεσμα της καταμέτρησης. Ακόμη και από το ΚΙΝΑΛ Ημαθίας, που έδειξε «σιωπή» για την αντίστοιχη μεταγραφή Χρυσοχοίδη στη ΝΔ.
Όταν επιλέγεις να εκτεθείς στην ψήφο τόσες φορές, όταν έχεις το θάρρος της γνώμης σου, όταν δεν τα παρατάς και κυρίως όταν είσαι συνεπής στην υπεράσπιση των συμφερόντων της μεγάλης πλειοψηφίας και όχι των λίγων και ισχυρών, τότε συγκεντρώνεις τα πυρά. Πολλές φορές μάλιστα με ψέματα και συκοφαντίες, αλλά και σκληρή επίθεση, συντονισμένη από συγκεκριμένα κέντρα.
Όταν το πρώην ΠΑΣΟΚ έχασε την ταυτότητα της υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων, όσοι επιλέξαμε να παραμείνουμε στον προοδευτικό, δημοκρατικό χώρο και να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα Τσίπρα για μεγάλη προοδευτική παράταξη, λοιδορηθήκαμε και υποτιμηθήκαμε με αισχρό τρόπο.
Αντίθετα όσοι επέλεξαν να συστρατευθούν με τη σημερινή ΝΔ της οικονομικής ελίτ και ολιγαρχίας, χαρακτηρίστηκαν άριστοι. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι καθένας επιλέγει πλευρά. Προσωπικά επέλεξα να είμαι με την πλευρά των πολλών, των Ημαθιωτών, του τόπου μας, για τον οποίον πρέπει να δουλέψουμε.
Όσον αφορά την ένσταση, άσκησα ένα συνταγματικό μου δικαίωμα, όπως κάθε πολίτης δικαιούται να κάνει και όπως υπήρξαν συνολικά τρεις αντίστοιχες περιπτώσεις επανακαταμέτρησης στην παρούσα σύνθεση της Βουλής και αντιστοίχισης με τη βούληση των πολιτών. 
 
Απάντησες θετικά στο προσκλητήριο από τον Αλέξη Τσίπρα πριν τις εκλογές, στο πλαίσιο που, ορθώς, επιθυμεί ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για τη διεύρυνση του κόμματός σας, προς την πλευρά του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Μπορεί όμως ο ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψει σε εκλογικά, κυβερνητικά, ποσοστά;
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα μεγάλο κόμμα, έχει καθιερωθεί ως ο μοναδικός πλειοψηφικός προοδευτικός πόλος της χώρας και με σκληρή δουλειά, συνέπεια και κυρίως ως λαϊκή απαίτηση, μπορεί να κυβερνήσει πάλι. Στόχος η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ έστω και για μία ψήφο, όπως έχει εξαγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας.
Άλλωστε αποτελεί το μόνο πολιτικό κόμμα, που μπορεί να δώσει απαντήσεις σε όσους έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους σε μια εναλλακτική πολιτική ρεαλιστικών απαντήσεων με ανθρώπινο προοδευτικό και ριζοσπαστικό πρόσημο. Αλλά και σε όσους βιώνουν τη μονοδιάστατη πολιτική της ΝΔ, που είναι υπέρ των πολύ λίγων και ισχυρών. Μία πολιτική με ξεκάθαρη στόχευση τη συγκέντρωση του πλούτου, τον περιορισμό των ευκαιριών και δυνατοτήτων των πολλών, το διαμοιρασμό της δημόσιας περιουσίας σε φίλιες δυνάμεις της κυβέρνησης.
Αυτήν την πολιτική της ΝΔ έχει αρχίσει και τη ζει όλη η Ημαθία και σε λίγο καιρό θα δούμε ότι ακόμη και τα χρήματα από το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης δεν θα αφορούν τον τόπο μας, τους ανθρώπους του και τις οικονομικές δραστηριότητες της Ημαθίας. Η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να εκφράσει τα συμφέροντα της Ημαθίας.
Για όλα αυτά, καλούμε τους Ημαθιώτες να συστρατευτούν στην προσπάθεια της μεγάλης προοδευτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ και γύρω από ένα πρόγραμμα για την Ημαθία με νέες ιδέες, με εξωστρέφεια, για ενίσχυση των εισοδημάτων και αλληλεγγύη στην κοινωνία.
Γι’ αυτόν το λόγο ήδη έχω προτείνει τη διοργάνωση ενός αναπτυξιακού συνεδρίου για την Ημαθία.  
 
Το όραμά σου για τη βουλευτική σου θητεία. Μια απλή παρουσία στο Κοινοβούλιο και των κλασσικών ερωτήσεων ή η «σύγκρουση» με την κυβέρνηση, για μια τελματωμένη Ημαθία ;
Η Ημαθία είναι σήμερα απαξιωμένη, λίγο πριν την οικονομική και κοινωνική κατάρρευση, δίχως αναπτυξιακό σχέδιο, βιώνοντας την εξαθλίωση και τη μιζέρια, με τις νέες γενιές να βλέπουν το μέλλον εξαιρετικά δυσοίωνο. Υπηρεσίες υποβαθμίζονται, κανένα μεγάλο έργο δεν περπατάει, καμιά καινούργια πρόταση δεν υπάρχει, οι αγρότες εμπαίζονται και τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις. Σε αυτό το πλαίσιο και παρά τον πολυδιαφημισμένο ρόλο του Ταμείου Ανάκαμψης, για το οποίο οι τοπικοί βουλευτές της ΝΔ έχουν διατυμπανίσει λίγο πολύ πως θα αποτελέσει το Μεσσία και θα δώσει λύσεις σε όλα, διαφαίνεται ότι και πάλι η κυβέρνηση επιλέγει να αφήσει στην τύχη της την περιφέρεια και να πορευθεί μόνο με τους μεγάλους ομίλους, στους οποίους απλά θα περάσει την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της υπαίθρου.
Απέναντι σε αυτόν τον κίνδυνο δεν έχει υπάρξει καμία αντίδραση από τους εκπροσώπους της ΝΔ στο νομό.
Πλέον δεν υπάρχει χρόνος και χώρος για παθητική αντιμετώπιση των προβλημάτων, για εφησυχασμό και ατολμία. Απαιτείται μαχητική διεκδίκηση προς την κρατική διοίκηση και την περιφερειακή αυτοδιοίκηση, για να εφαρμόσουμε τις κατάλληλες προτάσεις, να αξιοποιήσουμε όλα τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του τόπου μας.
Έχουμε γνώση της πραγματικότητας και των εξελίξεων. Χρειαζόμαστε νέα μέσα πολιτικής δράσης. Εμείς πιστεύουμε ότι η Περιφέρεια μπορεί να γίνει ο τόπος της καινοτομίας και της παραγωγικότητας, η βάση της εξαγωγικής Ελλάδας που καινοτομεί, εξελίσσεται και προοδεύει. 
Ο δικός μας νομός, η Ημαθία, μπορεί να πρωτοστατήσει και να αποτελέσει πρότυπο ανατροπής της παρακμής. Με δικαιοσύνη για όλους και ευκαιρίες για τους Ημαθιώτες.
 
Πού βρήκες σε δύο μήνες, έξι χιλιάδες και τόσους σταυρούς, τη στιγμή που συνυποψήφιοί σου, τότε βουλευτές, έπεσαν κατά πολύ κάτω από τη…βάση;
Στην πολιτική μου πορεία δεν είδα ανταγωνιστικά τους συνυποψηφίους μου, αλλά έδινα και δίνω σημασία στη μεγάλη εικόνα, να δώσουμε λύσεις για τον τόπο και την κοινωνία. Αυτό εξάλλου είναι που σου δίνει και λόγο πολιτικής ύπαρξης. Να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε το ρεαλιστικό πλαίσιο για την υλοποίηση των ονείρων και των φιλοδοξιών της κοινωνίας της Ημαθίας μέσα σε ένα δύσκολο και ασφυκτικό πλαίσιο, που ορίζει η εποχή μας. Για αυτά και παρά το ελάχιστο χρονικό διάστημα που είχα στη διάθεσή μου στις προηγούμενες εθνικές εκλογές, έδωσα έναν έντιμο και ειλικρινή πολιτικό αγώνα, τον οποίο εμπιστεύθηκαν πλειοψηφικά οι συμπολίτες μας. Αυτήν την εμπιστοσύνη θα προσπαθήσω να δικαιώσω με προτάσεις και νέες ιδέες, δίχως συμβιβασμούς, με παρεμβάσεις στα κέντρα λήψης αποφάσεων για δίκαιες προοπτικές για όλους.
 
Ποιές οι προτεραιότητές σου για την Ημαθία ;
Στην Ημαθία πρέπει να ολοκληρωθούν όλα τα έργα υποδομών και δικτύων. Να υπερασπισθούμε τη λειτουργία και ενίσχυση όλων των δομών υγείας και της δημόσιας υγείας για όλους. Να βοηθήσουμε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, που είναι η μεγάλη πλειοψηφία και η οποία συρρικνώθηκε και απειλείται. Να δώσουμε άλλη προοπτική στον Ημαθιώτη αγρότη, ο οποίος πρέπει να σταματήσει να είναι όμηρος συμφερόντων και ψεύτικων κυβερνητικών υποσχέσεων. Να δώσουμε κυρίως χώρο στη νέα γενιά, να αναπνεύσει, να ζήσει, να δημιουργήσει. Και πάνω απ’ όλα, να μη σταματάμε να αγωνιζόμαστε για δικαιοσύνη για όλους.
 
Ποιά η θέση σου για το ζήτημα του εμβολιασμού, λαμβάνοντας υπόψη πως στην Ημαθία οι πολίτες αντιμετωπίζουν το θέμα με σκεπτικισμό;
Πεποίθησή μου είναι πως πρέπει να εμπιστευόμαστε την επιστημονική κοινότητα, καθώς διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο παγκοσμίως. Προσωπικά έχω εμβολιασθεί και πιστεύω πως είναι ο μόνος δρόμος, για να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε ένα πλαίσιο λειτουργικής καθημερινότητας. Την ίδια στιγμή στην Ημαθία μόνο το 1/3 των πολιτών έχει εμβολιαστεί, γιατί αυτή η κυβέρνηση φρόντισε να στέλνει αντιφατικά μηνύματα, να προσεγγίζει με λάθος τρόπο τους πολίτες που φοβούνται, τους νέους που δεν καλοπιάνονται με χαρτζιλίκια, να δείχνει με τις παλινωδίες της ότι δεν πιστεύει ούτε η ίδια στους τρόπους αντιμετώπισης της πανδημίας, ούτε καν στα μέτρα που αποφάσιζαν, αφού πρώτοι τα καταπατούσαν.